Kaarlo Tuori ensimmäiseksi Leo Mechelin juhlaluennoitsijaksi

Ensimmäiseksi Leo Mechelin -juhlaluennoitsijaksi on nimetty yleisen oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori. Vuosina 1998–2022 Tuori oli jäsen sekä pitkäaikainen varapuheenjohtaja Euroopan neuvoston Demokratiaa oikeusteitse -komissiossa eli niin sanotussa Venetsian komissiossa, jonka valmistelema oikeusvaltion tarkistuslista (engl. Rule of Law Checklist) on muodostunut tärkeäksi oikeusvaltiolähteeksi Euroopassa ja sen ulkopuolella. Maaliskuussa 2022 Tuori nimitettiin Venetsian komission kunniapuheenjohtajaksi hänen poikkeuksellisen merkittävän ja pitkän uransa ansiosta.

Kotimaisessa oikeusvaltiokeskustelussa Kaarlo Tuori tunnetaan etenkin pitkäaikaisena perustuslakivaliokunnan asiantuntijana, useiden valtiosääntöoikeudellisten toimikuntien jäsenenä sekä merkittävästä, yli 50-vuotisesta akateemisesta urastaan Helsingin yliopistossa, jossa hänen tehtäviinsä ovat lukeutuneet muiden muassa finanssioikeuden apulaisprofessuuri sekä hallinto-oikeuden ja yleisen oikeustieteen professuurit. Vuosina 2008–2013 Tuori johti Eurooppalaisen oikeuden ja poliittisen yhteisön perusteet -huippuyksikköä. Tuori on työskennellyt myös tutkijaprofessorina ja akatemiaprofessorina Suomen Akatemiassa.

Kansainvälisesti Tuoria pidetään yhtenä johtavista oikeusteorian ja -filosofian asiantuntijoista, oikeudellisista ajattelijoista sekä valtiosääntöasiantuntijoista. Hänen kansainvälisesti noteerattuja merkkiteoksiaan ovat muun muassa Critical Legal Positivism (Ashgate 2002), The Many Constitutions of Europe (Ashgate 2010), Ratio and Voluntas (Ashgate 2011), The Eurozone Crisis (CUP 2014), European Constitutionalism (CUP 2015) sekä vuonna 2021 julkaistu Properties of Law (CUP).

Leo Mechelin juhlaluento
Oikeusvaltiokeskus ja Leo Mechelin säätiö järjestävät vuosittaisen Leo Mechelin -juhlaluennon osana Oikeusvaltiopäivän ohjelmaa. Leo Mechelin -juhlaluennoitsijaksi nimetään erityisen ansioitunut oikeusvaltion puolestapuhuja. Oikeusvaltiokeskuksen johtoryhmä ja Leo Mechelin säätiö nimeävät yhdessä tunnustuksen saajan, jolle luovutetaan Leo Mechelin -juhlamitali.