James A. Robinson nimetty Leo Mechelin juhlaluennoitsijaksi

Toiseksi Leo Mechelin -juhlaluennoitsijaksi vuonna 2023 on nimetty kansainvälisesti erittäin arvostettu taloustieteilijä ja politiikan tutkija, Chicagon yliopiston professori James A. Robinson. Robinson tunnetaan hyvin kattavasta yhteiskunnallisesta tutkimuksestaan ja laajoista julkaisuistaan, jotka käsittelevät kansakuntien välisiä taloudellisia ja poliittisia eroja.

Hänen yhdessä Daron Acemoglun kanssa kirjoittamansa teokset Miksi maat kaatuvat (suom. Terra Cognita 2013) ja Kapea käytävä (suom. Terra Cognita 2020) käsittelevät instituutioiden, poliittisen vallan ja taloudellisen eriarvoisuuden välistä suhdetta väittäen, että osallistavat poliittiset ja taloudelliset instituutiot ovat hyvinvoinnin ja oikeusvaltion perusedellytyksiä. Robinson tunnetaan hyvän hallinnon, demokratian ja osallistavien instituutioiden väsymättömänä puolustajana.

Ennen nimitystään Chicagon yliopistoon Robinson on tehnyt merkittävän uran mm. Harvardin sekä Kalifornian (Berkeley) yliopistoissa.

James A. Robinsonin juhlaluennon yhteydessä antama haastattelu on luettavissa Helsingin Sanomista (19.11.2023).

Leo Mechelin juhlaluento
Oikeusvaltiokeskus ja Leo Mechelin säätiö järjestävät vuosittaisen Leo Mechelin -juhlaluennon osana Oikeusvaltiopäivän ohjelmaa. Leo Mechelin -juhlaluennoitsijaksi nimetään erityisen ansioitunut oikeusvaltion puolestapuhuja. Oikeusvaltiokeskuksen johtoryhmä ja Leo Mechelin säätiö nimeävät yhdessä tunnustuksen saajan, jolle luovutetaan Leo Mechelin -juhlamitali.